تا حالا به فاکتورهای فروشگاهی که پس از خرید دریافت میکنید، توجه کردید؟ میدانستید نوعی خاص از پرینترها هستند که میتوان به کمک آنها این فاکتورها را چاپ کرد؟ پرینترهای حرارتی، چاپگرهای جدیدی هستند که تحت عنوان چاپ با حرارت، این روزها وارد بازار شدهاند. در این نوع چاپ، نیازی به جوهر نیست.
چاپگر حرارتی چیست؟
همانطور که اشاره شد، چاپگرهای حرارتی، سبک جدیدی از پرینترها هستند که این روزها در بازار رواج یافتهاند و بهجای استفاده از جوهر برای چاپ، هد دستگاه با ایجاد حرارت، روی کاغذ مینویسد. البته باید اشاره کنیم، کاغذ این دستگاهها، از نوع معمولی نیستند و از برگههای حساسی استفاده میشود که در مقابل حرارت واکنش نشان میدهند.
انواع چاپگرهای حرارتی
بهمنظور درک بیشتر مکانیزم پرینتر حرارتی، ابتدا باید با انواع آنها آشنا شویم. چاپگرهای حرارتی در دو نوع سیاهوسفید و رنگی در بازار موجودند که نوع رنگی آن به دلیل عدم وجود کاغذ مخصوصش در ایران، کاربرد خاصی ندارد.
چاپ حرارتی مستقیم
تقسیمبندیهای متنوعی درباره چاپگرهای حرارتی و به دنبال آن طرز کارشان وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. چاپگرهای حرارتی به دو دسته چاپ حرارتی مستقیم و انتقال حرارتی تقسیم میشوند. در چاپ حرارتی مستقیم، تصاویر یا متون، بدون تونر یا جوهر به طور مستقیم روی کاغذ یا برچسبهای حرارتی چاپ میشود. البته فاکتور یا لیبلها ایجاد شده ممکن است، ثابت نباشد و در گذر زمان، یا در برابر گرما و … محو شود.
چاپ انتقال حرارتی
در چاپ انتقال حرارتی از نوار برای انتقال حرارت با جوهر استفاده میکنند. گرما موجب ذوب شدن جوهر و جاسازی آن روی کاغذ، پلیاستر یا پلاستیک و … میشود. با کمک این شیوه، چاپ تصاویر بسیار باکیفیت و بادوام خواهدبود. پرینترهای حرارتی نیازی به مواد شیمیایی ندارند و میتوانند روی طیف وسیعتری از مواد برچسب چاپ کنند.
مکانیزم پرینترهای حرارتی سیار
این دسته چاپگرهای حرارتی مخصوص موبایل یا تبلت طراحی شدهاند و برای چاپ قبوض، فاکتور رسید و … استفاده میشوند. اندازهی آنها اغلب به اندازه کف دست بوده و با اتصال بیسیم، میتوان فرمان چاپ لیبل، فاکتور فروش و … را به پرینتر داد. البته به این مدل، چاپگر حرارتی جیبی یا چاپگر حرارتی بلوتوثی نیز میگویند. این نوع چاپگر، قابلیت اتصال به بلوتوث نیز دارد و با کمک آن میتوان اطلاعات را جابهجا کرد.
وزن سبک، کاربری آسان از جمله ویژگیهای چاپگر حرارتی محسوب میشود.در هنگام خرید لیبل دستی، حواستان به کیفیت و دوام دستگاه باشد. مدلهایی را انتخاب کنید تا در صورت افتادن و یا قرارگیری در دما و آبوهوای نامساعد، دوام بیاورند و کیفیتشان تغییر نکند.
مکانیزم پرینتر حرارتی رومیزی
اندازه چاپگرهای حرارتی رومیزی، جمعوجورند، گزینه اتصال به سیم یا بیسیم دارند. استفاده از آنها آسان است و با رسانه انتخابشده بارگیری میشوند. کیفیت آن مناسب و مقرون بهصرفه است. اما، با این وجود، نمیتوان برای چاپ با حجم زیاد از آن استفاده کرد.
مکانیزم پرینترهای حرارتی صنعتی
پرینترهای حرارتی صنعتی اندازه بزرگتری دارند و بهنسبت محکمترند و میتوانند، هفت روز هفته، ۲۴ ساعته با حجم زیاد چاپ، کار کنند.
پرینترهای حرارتی چگونه به کامپیوتر متصل میشوند؟
بهمنظور راحتی کار مشتریان، پورتهای زیادی در چاپگر حرارتی وجود دارد که برای اتصال به سیستم میتوان از آنها استفاده کرد:
1. پورت موازی (Parallel)؛
Parallel یک پورت استاندارد است که برای اتصال چاپگر از آن استفاده میشود. پورت موازی نیازی بهنصب درایور ندارد.
2. پورت سریال (Com)؛
این پورت برای مسافتهای بیشتر از ۱۵ متر کاربرد دارد. سرعت آن در زمان پرینت، نسبت به پورتهای دیگر پایینتر است.
3. پورت USB؛
پورت USB در تمامی لپتاپها استفاده میشود. تنها ایرادش این است که در صورت قطع پرینتر، باید درایور آن را مجدد دانلود کنید. از طرفی دیگر بردش هم محدود است و فواصل زیاد را نمیتواند پوشش دهد.
4. پورت شبکه (Ethernet)؛
از این پورت، اغلب در محلهایی که تعداد کامپیوتر یا پرینتها زیاد هستند، یا فاصله چاپگر تا رایانه، بیش از ۴۰ متر باشد، استفاده میشود. قیمت این مدل در مقایسه با بقیه بیشتر است.